Internationale film og serier, der har danskere på rollelisten
Det er ikke unormalt at se danske skuespillere udfolde sig på det store lærred i udlandet. I denne artikel fortæller vi om et par af de danskere, der er på rollelisten i internationale film og TV-serier.
Birgitte Hjort Sørensen
Det er ikke unormalt at se danske mandlige skuespillere udfolde sig, som "skurken" i store udenlandske film. Dog har vi nu også en kvindelig udgave af en skurk - nemlig Birgitte Hjort Sørensen i filmen Pitch Perfect 2. Filmen fra 2015 er en amerikansk musicalkomedie. Hovedfokuset er Barden University Bellas, der er en a cappella gruppe, som skal op imod en tysk musicalgruppe i en sangkonkurrence.
I denne musicalkomedie, som naturligvis er en opfølger til den første Pitch Perfect-film, ser vi Birgitte i en form for Cruella-karakter, som skal dyste mod hovedpersonens gruppe. Hvis man er i tvivl om Birgitte nu også lever op til rollen, som skurk eller en form for bitch, kan vi lige bekræfte hendes identitet med replikken: "Nu må jeg virkelig hvile min nakke. Den er øm af at se ned på jer."
Jesper Christensen
"You're a kit dancing in a hurricane, Mr. Bond." Ja, du gættede rigtigt. Vi skal nemlig tale om en James Bond-film nu. Her finder vi nemlig den danske skuespiller Jesper Christensen i filmen Spectre.
Denne film er også fra 2015 og den 24. i rækken af Bond film gennem tiden. Her følger vi James Bond op imod den kriminelle organisation Spectre, der har store globale planer. Her ses Jesper i rollen som Mr. White, der er medlem af forbrydersyndikaterne Spectre og Quantum og dermed Bonds modstander. Og det er ikke den eneste gang vi får lov til at se Jesper i James Bond sammenhænge. Han har nemlig været så heldig at være med i hele tre omgange. Talking about making it in Hollywood.
Mads Mikkelsen
Endnu en James Bond film og endnu en dansk skuespiller på rollelisten. Det er nemlig ingen ringere end Mads Mikkelsen, der i filmen Casino Royale, spiller skurken Le Chiffre.
Filmen er fra 2006 og den 21. i rækken af Bond film. Her følger vi James Bonds tidlige karriereår, hvor han skal op imod terroristen Le Chiffre i et farligt pokerspil og det er her Mads kommer ind i billedet.
Men det stopper ikke her. Mads Mikkelsen har blandet andet også medvirket i Doctor Strange og tv-serien Hannibal.
Noget af det karistiske ved Mads Mikkelsen må siges at være hans tvetydige karisma, hvorpå han derfor kan levere mange forskellige præstationer i sit skuespil. Derfor er det nok ikke sidste gang vi ser ham i en udenlandsk produktion.
Caspar Phillipson
Man bliver næsten helt i tvivl, om det er John F. Kennedy, der er stået op fra de døde, men det er simpelthen bare vores egen Caspar Phillipson, der ligner ham uhyggeligt meget.
Derfor var det selvfølgelig oplagt, at det var ham, der skulle give den, som JFK i filmen Jackie. En af de lidt nyere produktioner da filmen er fra 2016. Den giver os et biografisk indblik i primært Jackie Kennedy, men selvfølgelig også hendes mand John F. Kennedy.
I en sådan genre inden for film, hvor vi skal forsøge at ramme personens udseende, er det jo kun en fordel, hvis man ligner rollen så meget så muligt - og det må man sige, at Caspar gør. Så skulle de finde på at lave flere film eller serier, hvor JFK skal være en del af dem, ved det store udland i hvert fald, hvor de finde et eksemplarisk bud til rollen.
Connie Nielsen
Som tidligere nævnt i denne artikel, er der mange danske skuespillere, der gør sig i skurkeroller i udenlandske film. Når det så er sagt, kan man også finde danske helte på rollelisten. Connie Nielsen giver den nemlig, som dronningen Hippolyta i filmen Wonder Woman, der også er mor til Diana aka Wonder Woman.
Filmen er fra 2017 og er en vaskeægte superheltefilm, hvor vi følger karakteren Wonder Woman i sin kamp for at stoppe Første Verdenskrig. Connie siger, at hun er meget tilfreds med sin rolle, da den både repræsenterer en stærk og krigerisk kvinde, men også en person, der går ind for fred. Det føler hun nemlig, vi mangler i film og så er det jo godt, at hun fik muligheden for at udfylde den rolle til både underholdning, men måske også inspiration for dens seere.
Pilou Asbæk
Navnet Asbæk kender de fleste, og en af dem, der har gjort sig bemærket i udenlandske produktioner, er Pilou Asbæk. I den populære TV-serie Game of Thrones giver Pilou den, som piraten Euron Greyjoy i sæson 6 og 7.
Game of Thrones er en amerikansk TV-serie, som startede tilbage i 2011 og sluttede i 2019. Serien, som kørte på HBO, har klaret sig rigtig godt og har en stor international fanskare. Derfor er det ikke en helt så dårlig ting at være skuespiller i set så stort projekt.
En af de mest mindeværdige scener indeholder en dialog med Pilous danske skuespillerkollega Nikolaj Coster-Waldau, hvor Pilou har en noget vanvittig adfærd. Dog er det ikke alle reaktioner, som han har fået, der har været positive. Som han selv siger, er der folk, der "vil slå mig ihjel, hvor andre vil føde mine børn". Sådan kan det jo gå, når man spiller en mere kontroversiel rolle, som er i den usympatiske afdeling, men heldigvis faldt vi alle sammen for ham til sidst.
Nikolaj Coster-Waldau
Nogle skuespillere har en større trang til at komme til det store udland end andre. En af dem er Nikolaj Coster-Waldau, der allerede i 90'erne forsøgte at slå igennem i Hollywood. Det skulle dog tage ham nogle år, før han fik sit gennembrud, men det må man til gengæld også sige han så fik i TV-serien Game of Thrones.
Som en af hovedrolleindehaverne Jaime Lannister, har Nikolaj for alvor indtaget sin plads i udlandet og fået det gennembrud, han har ventet på. Det var dog ikke den nemmeste start for skuespilleren, men som serien skred frem, fik han til sidst vundet seernes hjerte. Mon ikke vi får set mere til ham i de udenlandske produktioner?
Thure Lindhardt
Når vi taler om skuespillere, der har gjort sig bemærket i udlandet, kan vi ikke undgå at nævne Thure Lindhardt. Han har haft flere biroller i for eksempel TV-serierne Borgias og filmen Engle og Dæmoner. Derudover har han været så dygtig, at han fik hovedrollen i filmen 3096 Dage. Filmen er fra 2013, hvor han spiller kidnapperen Wolfgang Priklopil. Karakteren bortfører Natasha Kampusch og holder hende fængslet i 8 år. Thure gør det uhyggeligt godt, når han portrætterer den temperamentsfulde mand, som dog nærmest forvandles til en ganske almindelig borger, når han bevæger sig udenfor sin dør.
Historien er en vaskeægte en af slagsen og en af de mest omtalte sager fra 00'erne. Rollen er en af de mere krævende, men Thure Lindhardt får dykket ned i det psykologiske felt på en måde, som man kun kan respektere ham for.
Sven-Ole Thorsen
Hvis vi kun måtte nævne én dansk skuespiller på listen, må det være Sven-Ole Thorsen. Han er både skuespiller og stuntman og rejste til Hollywood tilbage i 1985. Er man en fan af Arnold Schwarzenegger, har man måske også stødt på Sven-Ole, da han ofte har endt i film sammen med ham. Rollelisten er lang efterhånden, så det kan være svært at vælge ud af de mange film, han har deltaget i. Dog havde han en af sine største roller i filmen i Gladiator, hvor han giver den som Roms ubesejrede Tigris of Gaul. Er der en dansk skuespiller, der har made in Hollywood, er Sven-Ole Thorsen helt klart et godt bud. Ellers hvis man søger inspiration til stunts, er han jo også et godt eksempel på det.
Ulrich Thomsen
Endnu en dansk skuespiller på listen, som skurk i den udenlandske TV-serien Banshee, som startede i 2013 og sluttede i 2016. Ulrich Thomsen spiller nemlig Kai Proctor, som er en gangsterboss, der sagtens kan finde på at klippe fingre af sine ofre og på flere andre måder torturerer dem. Serien foregår i Pennsylvania, hvor Ulriks karakter selv stammer fra amish-folket, hvilket naturligvis giver nogle interessante ambivalente forhold, som han på bedste vis fremviser på skærmen.
Claes Bang
Et af de nyere serier er Dracula, hvor vi finder den danske skuespiller Claes Bang i hovedrollen. Han har fået en masse ros for rollen. Han er brutal, men på den gode måde, hvor man ikke kan undgå at mærke spændingen. Flere medier har blandt andet sammenlignet Claes med Roger Moore, og skulle de mangle en ny James Bond, kunne han da være et godt bud. Serien rullede første gang over skærmen i Danmark d. 4. januar 2020 og sammen med musicalen af samme navn samt Dystopia Entertainments opførelse af Haunted Castle på Koldinghus, hvor vampyrer er et dominerende tema, må man sige, at vampyren som figur dominerer det nye årti. Serien har modsat det, som Dracula plejer at være - nemlig en birolle, gjort ham til hovedpersonen, hvor vi får lov til at følge ham tæt på.
Sidse Babett Knudsen
Endnu en kvindelig skuespiller, som fortjener en plads på denne liste, er Sidse Babett Knudsen. Hun har nemlig vundet bedste birolle ved Frankrigs største filmpris César for sin rolle som Ditte Lorensen-Coteret i filmen Hermelinen. Her spiller hun en narkoselæge, der skal sidde som nævning angående en sag om et barn, der på tragisk vis er død. Det bliver dog ikke den nemmeste opgave, da hun og dommeren Racine har en fortid sammen. Skulle man ikke vide det, foregår det hele på fransk og det er jo i sig selv bemærkelsesværdigt at se en dansk skuespiller gøre sig godt på det franske lærred.
Sidse Babett Knudsen har også medvirket i Hollywood-produktionen Inferno og HBO-serien Westworld.
Roland Møller
Selvom der efterhånden er lavet et hav af film omhandlende Anden Verdenskrig, kan vi simpelthen ikke få nok af dem. I filmen Under sandet eller Land of Mine på engelsk fra 2015, finder vi blandt andre danskeren Roland Møller. Godt nok er filmen optaget i Danmark, men sproget er hovedsageligt tysk, som Roland også taler i den, hvilket i sig selv er imponerende nok. For at gøre det endnu mere imponerende, blev filmen Oscarnomineret og har helt klart givet Roland et godt skub på den internationale karrierevej. Derudover spiller han over for den kendte The Rock i en anden international film - nemlig Skyscraper, så man kan i den grad sige, at han har fået foden indenfor.
Lars Mikkelsen
Vi kan næsten ikke komme udenom brødrene Mikkelsen, når vi taler om danskere på rollelisten i internationale film og serier. Hvis man har set House of Cards, har man set Lars Mikkelsen i rollen, som den russiske præsident Petrov. Selvom der ikke er noget russer i Lars, giver han den hele armen og leverer en "farlig" flot præstation. Et af højdepunkterne skal findes i tredje sæson, hvor Petrov befinder sig på bagtrappen i De Hvide Hus overfor Frank Underwood.
Vi håber, denne artikel gav et indblik i hvilke danske skuespillere, der udfolder sig i de internationale film. Der er naturligvis langt flere, og der kan jo også nævnes flere internationale serier, der har danske skuespillere på rollelisten. Omverdenen har helt klart fået øjnene op for lille Danmark, og det er da kun inspirerende at følge deres rejse ude i den store verden.
Læs også:
Alt om at blive skuespiller i udlandet
Ønsker du at slå igennem som skuespiller i udlandet, men er i tvivl om, hvad der kræves? Læs med i denne artikel, hvor vi giver råd og information herom. Læs artikel
Ønsker du at slå igennem som skuespiller i udlandet, men er i tvivl om, hvad der kræves? Læs med i denne artikel, hvor vi giver råd og information herom.
Kan jeg blive skuespiller selvom jeg har accent?
Vil du gerne være skuespiller, men har accent? Kan du så overhovedet blive skuespiller? Det får du svar på i denne artikel. Læs artikel
Vil du gerne være skuespiller, men har accent? Kan du så overhovedet blive skuespiller? Det får du svar på i denne artikel.
7 råd til at blive skuespiller i USA
Læs her, hvordan du kommer i gang som skuespiller i God's own contry. Læs artikel
Læs her, hvordan du kommer i gang som skuespiller i God's own contry.