Sådan laver du en god showreel
Kort sagt, så er en showreel en videopræsentation af dig selv. Det kan nok allerbedst sammenlignes med et CV, hvor man viser sit tidligere arbejde frem, men også en præsentation af de talenter og gode egenskaber man har, og kan tilbyde. Alt foregår som sagt bare på video i stedet for skrift. Her får nogle gode råd til, hvordan du kan lave din showreel, så den bliver rigtig god.
Hvad bruger man en showreel til?
Som sagt er et showreel et CV på video. Det er en video, casterne kan kigge på for at lære dig at kende, se hvad du før har lavet, samt hvad du egentlig kan bruges til. Til forskel fra et CV, så kan et showreel vise langt mere. På en video kan casterne høre din stemme, se dine udtryk og vigtigst af alt – se dit skuespil. Det kan være, at du er ekstremt god på engelsk, og på den måde kan du vise det frem i din video. Det kan også være, at du er en af dem, som er god til drama, og kan være rigtig god i en rolle, hvor det kræver tårer og seriøsitet. Alt dette vil du jo ikke kunne vise på et almindeligt, skriftligt CV. Derfor efterspørger flere og flere castere netop, at du har en showreel.
Hvordan opstiller man sit showreel?
Start med en meget kort præsentation af dig selv – for eksempel navn og alder, men vær opmærksom på at fatte dig i korthed. Casterne har tusindvis af showreels og profiler, de skal kigge igennem hver dag, og hvis din præsentation bliver for lang, gider de ikke se den færdig. Det hænger sammen med, at det er vigtigt, at du får vist alt det vigtige frem først – på den måde er du sikker på, at de får det set. Hvis du starter ud med at fortælle om unødvendige ting, så falder de fra. Hvis du har nogle specielle talenter eller andet, så start ud med at vise det direkte efter din præsentation, for det er nemlig det, der fanger deres opmærksomhed. Derefter kan du så begynde at vise lidt frem af det, du har lavet førhen. Hvis altså du har lavet noget førhen. Det er heller ikke et som sådan krav til en showreel, at du har lavet professionelt arbejde – kun en klar fordel. Hvis du har været med i en tv-reklame, en film eller bare et lille dramastykke, så indsæt endelig klip af dine scener, så du rigtig kan vise dine evner frem. Hvis du ikke før har medvirket i noget, så er det også helt fint, hvis du laver nogle små scener derhjemme. Vi vil dog råde dig til at evt. at begynde til teater, deltage i nogle skuespilarrangementer eller andet. Så har ud i det mindste noget arbejde at sætte ind.
Det er også vigtigt, at du får det delt op, f.eks. drama og komedie – så ved casterne nemlig, hvad de kan bruge dig til. Som regel er det faktisk en god idé at lave flere showreels, hvis du f.eks. både har været med i en reklamefilm og en rigtig film. Så er det bedre at skille dem ad, og lave en showreel til hver – ellers kan det godt gå hen og blive forvirrende.
I en showreel skal du ikke bruge en masse energi på at redigere og klippe. Det gør nemlig ikke noget, at dine redigerings-skills ikke sidder lige i skabet. Det vil selvfølgelig gøre din video mere attraktiv, men det er ikke det vigtigste for casterne. For dem, er det jo netop at se DIG og hvad du kan byde ind med.
5 tips til et godt showreel
1. Som nævnt tidligere, så gider casterne ikke sidde og kigge gennem showreels, som er 10 minutter lange og fyldt med bare billeder og baggrundsmusik. Se det som om, du har 5 minutter til at vise de bedste sider frem af dig selv, og virkelig vise, hvad du duer til. Det er vigtigt, at du ikke bare fylder din video op med en masse billeder og klip, hvor du sidder og smiler med lidt musik. Du skal ud med nogle replikker og noget action. Du skal sælge dig selv, og du skal have dem til at vælge DIG frem for de andre. Nogle scener, hvor du virkelig viser dit skuespil frem. Hvis det er drama, så vis gerne en scene frem med følelser og gerne lidt tårer. Hvis det er komedie, så sørg for at få dem til at grine på de sekunder, du nu har til at vise det frem.
2. Skil dig ud fra mængden. Det er ikke altid, at en klassisk Romeo og Julie-scene fanger casternes opmærksomhed – den har de jo set og hørt før. Nej, du skal tænke over, hvor mange de ser hver dag, og derfor er det vigtigt, at du gør noget for, at de vælger lige netop dig. En god idé ville som sagt være at få delt det op i genre. På den måde gør du det også nemmere for casterne. Hvis de for eksempel lige står og mangler en person til en komediefilm, så kan de måske gå tilbage og huske, at det lige netop var dig, som var specialiseret i komedie. Vis alle dine specielle og gerne lidt skøre talenter frem, så de har noget af huske dig på.
3. Hvis du viser klip fra andre jobs du har haft, så er det vigtigt, at du fokuserer på at få vist dig selv frem, og ikke alle de andre, du har spillet sammen med. Du skal udvælge de scener, som viser lige netop dine talenter frem. Det er dog noget andet, hvis du har spillet sammen med andre kendte skuespillere – det ville klart være en fordel at få vist dem frem, hvis det er en mulighed.
4. Gør dine kontaktoplysninger let tilgængelige, og sørg for at casterne ikke skal rode en halv time efter at finde din e-mailadresse eller telefonnummer. Så hellere nævn det en gang for meget end en gang for lidt. Du kan evt. slutte dit showreel af med en slags rulletekster eller et billede med alle dine kontaktoplysninger.
5. Gør det simpelt. Hold dig til klip af dine scener, og ikke alt muligt, hvor du eksempelvsi sidder og fortæller. Casterne er ude efter at se dit skuespil, ikke høre om dine fritidsinteresser. Klip alle de scener sammen, hvor du virkelig shiner, og vigtigst, scener hvor du får sagt nogle replikker. Scener, hvor du løber hen ad en mark med vind i håret og lidt musik, viser jo ikke, hvad du kan som skuespiller.
Her til sidst får du lige et eksempel på en rigtig godt showreel – så har du en fornemmelse af, hvad du skal gå efter, når du laver din egen showreel.
Eksempel på god showreel (skuespiller Finn Nielsen – Showreel 2012):
https://www.youtube.com/watch?v=6sHNOPpOGcs
Her ser du, hvordan han starter ud med en kort præsentation af sig selv, hvor han fortæller sit navn, hvad han vil vise, og hvordan du kan kontakte ham, hvis det skulle blive nødvendigt. Derudover når han lige kort at fortælle, at han altså også snakker både engelsk og tysk også. Dette er med til at fange casternes opmærksomhed, da det jo selvfølgelig gør, at han kan bruges til endnu mere. Dernæst kommer der en masse klip fra tidligere jobs, hvor han tydeligt fremviser sine talenter. Han har udvalgt scener, hvor han er i fokus, og hvor man får hørt hans replikker. Han har fået titel, årstal og kanal med, så man ved, hvor man kan finde filmen/reklamen, hvis man vil se mere. Det, at han også taler både engelsk og tysk, får han også vist frem i sine klip, og det øger chancerne meget – da han nu både kan bruges til danske, engelske og tyske roller. Så slutter han som sagt af med sine kontaktoplysninger.
Nu skulle du gerne være godt rustet på og klar til at lave din egen showreel. Så bare kom i gang, og kom ud og få vist hvad du kan.
Læs også:
Sådan vælger du en sang til din audition
Skal du til audition, hvor du har fået besked på at synge en sang, men er i tvivl om, hvilken du skal vælge? I denne artikel finder du nogle gode råd til at vælge sange til auditions. Læs artikel
Skal du til audition, hvor du har fået besked på at synge en sang, men er i tvivl om, hvilken du skal vælge? I denne artikel finder du nogle gode råd til at vælge sange til auditions.
Hvordan laver man en god monolog til en audition?
Hvad er en god monolog egentlig? Hvilken tekst skal man vælge, hvis man skal til audition? Hvad skal den indeholde, og hvordan skal den fremføres? Få svaret her. Læs artikel
Hvad er en god monolog egentlig? Hvilken tekst skal man vælge, hvis man skal til audition? Hvad skal den indeholde, og hvordan skal den fremføres? Få svaret her.
Præsenter dig selv med video
Et godt supplement til billeder på din profil, er en videopræsentation af dig. Dette giver castere, agenter og instruktører mulighed for at høre dig tale, se dit kropssprog og lære dig lidt at kende. Læs artikel
Et godt supplement til billeder på din profil, er en videopræsentation af dig. Dette giver castere, agenter og instruktører mulighed for at høre dig tale, se dit kropssprog og lære dig lidt at kende.