9 myter om at være skuespiller
Er du stødt på fakta om skuespillere, hvor du har undret dig over om de nu kan passe? I denne artikel afliver vi 9 myter om at være skuespiller.
Myte #1: "Du skal kunne spille alt"
Når man går på skuespillerskolen eller generelt lære om skuespil, vil mange opfordre til, at man skal kunne spille mange forskellige roller. Dette er naturligvis kun ment positivt og i et forsøg på at undgå, at du låser dig fast på én ting og ikke kan andet end det. Men det er utopi at tro, at du kan spille alt. Lad os tage et ekstremt eksempel: Onlinecasting.dk har et opslag, hvor der søges en til at spille gymnasieelev, og du er oppe i 40’erne. Det kan være, at du ser ung ud af din alder. Men formentlig er det nok ikke det opslag, du skal søge.
Det handler nemlig ikke kun om, hvor dygtig en skuespiller, du er. Du kan være nok så dygtig til at fremføre replikker og leve dig ind i en rolle, men hvis du falder helt udenfor det, de søger, er der større sandsynlighed for, at de vælger en anden. Det er naturligvis helt ok at søge roller, der ligger uden for dem, du normalt bliver castet til, men det skal også tages med et gran salt. Vær modig, men også realistisk.
Myte #2: "Reklamesøjle - nej tak"
Måske kender du til skuespillere, der nægter at lave reklamefilm. De føler nemlig, at de "sælger ud" af sig selv på en negativ måde. Nogen vil sige, at de er "for fine" til det.
Når det så er sagt, er der ingen skam i at optræde i reklamer. Du er ligeså meget en skuespiller dér, som du vil være på et filmset eller i en teaterforestilling. Dit job er at gå ind og spille en rolle, som du ville gøre det alle mulige andre steder.
Myte #3: "Teater er bedre end film"
Nogen vil sige, at man ikke ved, hvordan det er at være en "rigtig" skuespiller, hvis man ikke har lavet teater. Det er nemlig mere værd end at være filmskuespiller. Det er vi naturligvis ikke enige i. Der er ikke noget, der er bedre end det andet. Det er samme princip og jobbeskrivelsen siger stadig "skuespiller" - det er blot forskellige arenaer, det skal udfoldes i og forskellige måder at gøre det på. Det at være skuespiller kan jo være mange ting: Teater, film, TV-serier, dubbing, reklamefilm osv. Nogen laver måske meget eller udelukkende teater, andre har mere fokus på film og en helt tredje gruppe blander sig godt og grundigt mellem tingene, og det er der ikke noget i vejen for. Du skal gøre det, der føles rigtigt for dig og det du brænder for eller er dygtig til. Nogen er super gode til at på en scene med et live-publikum, hvor det slet ikke fungere for andre. Sådan er vi heldigvis så forskellige.
Myte #4: "Er du ikke for gammel til at blive skuespiller?"
"I was born to be an actor". Ja, nogen ved simpelthen fra de er helt små, at de skal være skuespiller og også starter med at forfølge drømmen i en meget tidlig alder. Det giver selvfølgelig en lang række fordele, da der simpelthen er flere år at øve sig i til at blive en rigtig dygtig skuespiller. Når det er sagt, er det jo ikke ensbetydende med, at du ikke kan blive skuespiller, selvom du starter noget senere i livet.
Der kan være flere årsager til, at man først starter, når man er lidt ældre. Måske var du ikke klar over, at du ville være skuespiller, da du var yngre. Måske er det en passion, der først er kommet senere. Det kan også være, du har vidst det længe, men ikke har haft modet til at springe ud i det. Lad være med at slå dig selv oven i hovedet over, at du ikke startede tidligere.
Du kan ikke ændre på fortiden, men du kan gøre, hvad du kan for at rammerne for din nutid, hjælper dig godt på vej mod den fremtid du ønsker dig.
Læs mere her: 60+ - har jeg en chance i branchen?
Myte #5: "Skuespillere skal også kunne synge og danse"
Det korte svar er nej. Skuespillere behøver ikke også at kunne synge og danse. Drømmer du om at blive musicalstjerne, er det naturligvis en anden sag, men hvis du vil være skuespiller på teater eller film, er det ikke et krav, at du skal kunne synge og danse. Som skuespiller bruger vi kroppen og stemmen meget, og det er selvfølgelig vigtigt, at du passer og plejer dem, så du kan holde til de mange forestillinger eller takes. Det kan være en fordel at kunne synge og danse, hvis det netop er musicals du vil give dig i kast med. Vi vil dog gerne slå fast, at hvis du ikke ønsker at gå i den retning, er det på ingen måde forventeligt, at du både skal kunne spille skuespil, synge og danse.
Myte #6: "Hellere en dårlig agent end ingen agent"
Der kan være fordele og ulemper ved at have en agent. Det er ikke et krav, at du skal have en agent. Uanset hvad, er det en god idé at overveje om det passer til dig, din person og din situation. Skuespillere, der ikke har en agent, skal selv sørge for at promovere sig selv, søge jobs og fortælle omverdenen, at de eksisterer. Dette tager naturligvis noget tid og energi, som du ellers kunne bruge på dit skuespil, men omvendt kan det også give de mennesker en dedikation og øge deres motivation til virkelig at gå ud og søge jobsene, melde sig til castings osv. Der er i hvert fald ikke andre, der gør det for dig. Men det kan også være en fordel at have en agent. Hvis det er en person, der ved hvem du er, hvad du kan og hvad du ønsker af jobs, kan du spare en masse tid foran computeren, som du kan bruge på at blive bedre til dit skuespil.
I Danmark er vi så lille et land, at det for de fleste måske ikke er nødvendigt med en agent, da du trods alt hurtigt kan få søgt diverse ting og sager og skabe dig et overblik og et netværk. På den anden side, er der selvfølgelig skuespillere, også i Danmark, som har en agent og nyder godt af det. Det er derfor altid en opvejning og en overvejelse, man skal gøre sig, inden man går ud og hyre en agent.
Myte #7: "Et pænt ydre er lig med flere roller"
Visuelt er menneskets øje rigtig glad for personer, der har en form for et pænt ydre, da det er behageligt at kigge på. Øjet og hjernen bliver ikke så let distraheret, når der symmetri og proportionerne spiller. Er det så et krav at være pæn for at blive skuespiller? Nej. Med mindre rollen specifikt kræver, at du skal se smuk ud på en bestemt måde, så er det faktisk ikke et krav for at være skuespiller.
Læs mere her: Derfor behøver du ikke være pæn for at blive skuespiller
Myte #8: "At være skuespiller er mit kald"
Det lyder meget romantiseret, men man skal huske på, at "skuespiller" ikke er en beskyttet titel, men noget enhver kan kalde sig. Det er selvfølgelig svært at sige noget om, hvornår man er skuespiller. Skal man have gået på skuespillerskolen eller have en anden uddannelse inden for skuespil? Skal man have været i branchen i så og så mange år?
Myte #9: "Skal du tjene penge på det eller leve af det?"
Det at være skuespiller er et job som så mange andre. Der vil være dage, hvor man synes, det er det fedeste i verden, og man får nogle spændende opgaver. Og så vil der være dage, hvor man ikke gider på arbejde. Mange tænker måske ikke så meget over, at det at arbejde som skuespiller, ikke kun handler om at stå på scenen eller blive vist på skærmen. Bag dette ligger rigtig meget forberedelse, lange arbejdsdage og måske stressende perioder. Der vil være dage, hvor det er hårdt, og hvor man måske overvejer, om det er det værd. Det er nok lidt tabubelagt at sige højt. "For du er da helt 100% sikker på, at du vil være skuespiller - ikke?" "Det er din store drøm, som du vil gøre alt for at opnå - ikke sandt?" Her forventer de fleste, at du blindt svarer ja til de spørgsmål. Men det er okay at komme i tvivl. Det er okay at synes, det er surt nogle gange. Det er sådan, det er at være menneske - uanset om man er skuespiller, kasseassistent, professor eller hvad man nu laver. Vi håber, denne artikel var med til at aflive nogle myter, du måtte have om det at være skuespiller. Man skal ikke tro på alt, hvad man hører eller læser. Hvis du faktisk gerne vil vide, hvordan det reelt er at være skuespiller, så gå til sagens kerne. Spørg folk, der er det. Hvordan en hverdag ser ud for dem, hvordan de har det med det, hvorfor de gerne vil det osv.
Læs også:
Sådan bliver du skuespiller i Jylland...
Ja, overskriften er sat på spidsen og ret provokerende, for selvfølgelig kan du blive skuespiller, selvom du er bosat i Jylland. I denne artikel vil vi give dig nogle råd til, hvordan du kan blive skuespiller, selvom du bor i en lille by langt væk fra København, Århus eller Odense. Læs artikel
Ja, overskriften er sat på spidsen og ret provokerende, for selvfølgelig kan du blive skuespiller, selvom du er bosat i Jylland. I denne artikel vil vi give dig nogle råd til, hvordan du kan blive skuespiller, selvom du bor i en lille by langt væk fra København, Århus eller Odense.
11 julegaveideer til skuespilleren
Rykker din mor dig for en ønskeliste? Eller er du på udkig efter en julegave til skuespilleren, men er tom for idéer? Find inspiration til gaver til skuespilleren i denne artikel. Læs artikel
Rykker din mor dig for en ønskeliste? Eller er du på udkig efter en julegave til skuespilleren, men er tom for idéer? Find inspiration til gaver til skuespilleren i denne artikel.
Aftenen før en audition
Udover replikker og sang er der så andre ting, jeg bør forberede til en audition? I denne artikel kommer vi med nogle råd til, hvad du kan gøre aftenen før din audition. Læs artikel
Udover replikker og sang er der så andre ting, jeg bør forberede til en audition? I denne artikel kommer vi med nogle råd til, hvad du kan gøre aftenen før din audition.