Må jeg bede om feedback efter en audition?
Du har lige overstået din audition. Gik det egentlig godt? Ramte du tonerne rigtig? Smilte du med øjnene som de bad om? Kan du godt tillade sig at spørge om feedback efter en audition? Få svaret her.
Time is money
I den perfekte verden, hvor tid ikke er en faktor, ville det være oplagt at få en feedback efter endt audition. Desværre ser virkeligheden ikke sådan ud. Som udgangspunkt kan du hverken kræve eller forvente, at du får feedback for din audition. For det meste får du blot en besked på, om du er gået videre eller ej.
Mange af de folk, der afholder auditions, vil sikkert gerne give feedback til alle deltagerne. Men lad os forestille os, at de har haft 50 mennesker til audition, og de skulle give hver enkel feedback - det ville tage rigtig lang tid. Det er bare desværre ikke deres førsteprioritet. De vil hellere bruge tiden på at finde den rette og derefter fokuserer på selve projektet. Der er ingen tid at spilde, kan man sige.
Hvorfor give feedback?
Det er altid rart at få feedback på det. Det er egentlig uanset, om du går videre eller ej. Der er altid ting, du kan forbedre eller øve dig på. Hvis du får belyst dette af de folk, der har afholdt auditionen, kan du tage det med dig videre til de næste auditions du skal til, og på den måde forhøje dine chancer for at gå videre, og måske endda få en stor rolle en dag.
Til nogle auditions skal du "kun" fremføre replikker og måske lave lidt improvisation. I andre tilfælde skal du både vise skuespil, sang og dans. Ofte ved man godt selv, hvad ens stærke og svage sider er, men det kan også være godt at få andres øjne på det, som kan se ting, du måske ikke selv havde opdaget eller overvejet. Fire øjne ser bedre end to, og nogle gange kan man komme til at se sig blind på sin egen præstation. Et klassisk eksempel er afleveringer i skolen. Du kan have læst den igennem nok så mange gange, og når der så er en anden, der læser den igennem, kan de alligevel finde stavefejl, korrekturfejl eller vendinger, der ikke giver mening. Sådan kan det også være med auditions. Hvis der er en bestemt sang, du plejer at synge og som du egentlig synes du har ret godt styr på, kan du risikere at høre dig blind på den og ikke se et udviklingspotentiale. Selv de mest garvede auditiondeltagere og performere, kan lære nye ting og forbedre sig.
Du giver feedback
Du læste rigtigt. Taler man om at få feedback efter en audition, er det oftest den, der har været til audition, man hentyder til. Det virker da logisk - ikke?
Man kan jo også lave det tankeeksperiment, at det kan gå den anden vej, hvor det er dig, der giver feedback til folkene bag en audition. Hvad kan de så få ud af det? Her er det igen lidt et vurderingsspørgsmål. Nogen er selvfølgelig mere erfarne end andre, men er det for eksempel til en produktion for en filmskole med folk, der er helt nye i faget, kan det også give dem noget at få feedback. Hvis du har været til en audition, er det altid god stil at bruge tid på at samle et lille feedback til dem. De har brugt tid, energi og ressourcer på at have dig til audition, mailet frem og tilbage med informationer og lignende. Det tager ikke mange minutter, men giver bare et godt indtryk. Det viser også en vis form for seriøsitet. Du har ikke bare været til audition. Du ville faktisk det her og investerer i det. Selv hvis du ikke går videre, kan din feedback hjælpe dem med at huske dig til en anden gang, hvor de kan have et nyt projekt du kunne passe til.
Andre steder
Man kan også spørge sig selv om auditions er det bedste sted at forsøge at få feedback. De fleste har nerver på til en audition og selvom folkene bag ved det, kan det gøre det en smule vanskeligt at give en oprigtig feedback, du kan bruge til noget.
Hvis det er nervøsitet, der præger dig mest til auditions, kan du overveje, hvad det kommer af og arbejde på det derfra. Det samme gør sig naturligvis gældende, hvis du ved, at det er vanskeligt at huske replikker for dig, ramme de rigtige toner osv. Alt kan der forbedres på.
Men hvor kan jeg så opsøge feedback? Der er mange veje at gå, men en vi vil fremhæve er en privat skuespillerunderviser. Det lyder måske fancy og kun noget for de professionelle, men det behøver det ikke være. Fordelen ved privatundervisning er, at fokus udelukkende ligger på dig. I nogle tilfælde kan du endda finde folk, der underviser i skuespil, men også har en baggrund i coaching og/eller personlig udvikling. Hvis du kan kombinere en læring om de skuespillerfaglige teknikker sammen med et mål om selvudvikling, kan du virkelig rykke dig som skuespiller eller performer.
Prisen afhænger selvfølgelig af hvem du vælger, deres erfaring og hvor mange gange I ses. Kan du finde et hul i budgettet til det, kan det dog være godt givet ud.
Som sagt, er der selvfølgelig flere måder at få feedback på. Overvej derfor, hvad du har muligheder og hvad du vil med dine auditions. Det er ikke alle, der har lyst eller absolut skal blive store, berømte performere.
Er det ok?
Lad os vende tilbage til det spørgsmål, der startede denne artikel - er det ok at spørge om feedback efter en audition? Det korte svar er ja. Der er for så vidt ikke noget i vejen for at spørge, så længe du ikke bliver for krævende. Som vi nævnte tidligere, er tiden dog sjældent til det. Men det er altid ok at spørge. Det værste du kan få er et nej. En anden god vej at gå er netop at overveje, om du starter med at give dem feedback. Det er ikke en garanti for, at de så også giver dig feedback, men det viser et overskud og en interesse.
Knæk og bræk med de mange auditions og de forberedelser du gør dig i din færd mod at blive en performer.
Læs også:
Sig aldrig held og lykke til en skuespiller
Ved du hvorfor man ikke må have tre lys på et bord? Eller hvilken forestilling man aldrig må nævne ved navn? Bliv klogere på teaterverdenens overtro og ritualer her. Læs artikel
Ved du hvorfor man ikke må have tre lys på et bord? Eller hvilken forestilling man aldrig må nævne ved navn? Bliv klogere på teaterverdenens overtro og ritualer her.
Giver man blomster før eller efter en forestilling?
Har du undret dig over, hvorfor man giver blomster til skuespillere? Og giver man dem før eller efter en forestilling? Find ud af do's and don'ts, når det kommer til blomster og skuespillere i denne artikel. Læs artikel
Har du undret dig over, hvorfor man giver blomster til skuespillere? Og giver man dem før eller efter en forestilling? Find ud af do's and don'ts, når det kommer til blomster og skuespillere i denne artikel.
12 forholdsregler til en tryg og sikker casting
At du føler dig tryg ved at gå til castings og auditions, er noget af det allervigtigste for os. Her er 11 forholdsregler, du altid bør tage, så du også får en sjov og god oplevelse. Disse regler er generelle for dig, der går til castings og ikke kun i Onlinecasting-regi. Læs artikel
At du føler dig tryg ved at gå til castings og auditions, er noget af det allervigtigste for os. Her er 11 forholdsregler, du altid bør tage, så du også får en sjov og god oplevelse. Disse regler er generelle for dig, der går til castings og ikke kun i Onlinecasting-regi.