Hvem er med til at lave film og hvad er deres rolle?

Har du tænkt over, hvor mange, der er med til at lave en film og hvilken rolle de har? Vi har listet dem op her.

Filmhold

Når der skal laves en film, hyrer produktionsselskabet et filmhold, som er de personer, der arbejder bag kameraet i modsætning til skuespillere, der arbejder foran.

Holdet består af personer, der hver især har en funktion i filmproduktion og er specialiseret i ét felt.

Belysningsmester

Står for opstilling af lys. Det gælder både ansvar for vedligeholdelse af lysudstyr, hænge lamper op, indstille og tilslutte dem.

Caster

Finder skuespillere og statister til filmen. Det gør de blandt andet ved at have et opslag hos et castingsite, som f.eks. Onlinecasting.dk, hvor de skriver om projektet og hvilke roller de skal besætte. Herfra kommer folk til casting, hvor de ofte skal vise noget fra manuskriftet. Efter alle ansøgerer har været igennem, udvælger casteren dem, der passer bedst til rollen.

Vil du vide mere om, hvordan en casting forløber? Så læs mere her: Hvordan forløber en casting?

Fotograf

Personen, der optager filmen under indspilningen, betjener kameraet og har styr på lyssætning, billedvinkler mm. Han arbejder tæt sammen med instruktøren gennem hele processen.

Instruktør

Instruktøren har et ledende ansvar og overblik på en filmproduktion. Fokus er på det kunstneriske aspekt, hvor han er med til at vejlede skuespillere og statister i deres bevægelser og udtryk, så det giver mening for projektet. Gode kompetencer for instruktøren er personinstruktion, ledelse og dramaturgi.

Kostumier

Det giver måske lidt sig selv, men kostumieren står for kostumer til filmen. Nogle gange står de selv for at lave kostumerne, men ellers sørger de for, at de bliver lavet, så det giver mening til netop den filmproduktion de skal laves til.

Produktionsleder

Produktionslederen har ansvaret for b.la. budgetter. Nøgleordene her er planlægning, overblik og logistik, hvor man skal turde at have ansvar og tage beslutninger.

Scenograf

Når der skal udarbejdes koncepter og idéer til et filmsetup, er det scenografen, der står for det. Det handler både om kulisser, dekorationer og rekvisitter, men også kostumer.

Sminkør

Personen, der står for at sminke skuespillerne til en filmoptagelse. Afhængig af projektet, kan det være alt fra almindelig pudder og kosmetik til blodige sår.

Storyboarder

Inden filmoptagelserne overhovedet går i gang, kan der nogle gange være en storyboarder, som tegner billeder af kameraindstillingerne. Dette gør sig især gældende ved animationsfilm.

Tonemester

Har det kunstneriske ansvar for lyden, så den giver mening i forhold til filmens billedmæssige handling. Han står b.la. for at optage tale, effektlyde og efter optagelserne redigerer han lyden.

Rekvisitør

Som rekvisitør står man for at skaffe eller lave de rekvisitter, der bruges på filmoptagelsen. Det kan være glas, mad, køretøjer osv. Udover selve tingene, handler det for rekvisitøren også om, hvordan de fungerer på settet.

 

Mangler vi nogen? Skriv dem meget gerne herunder, så listen kan blive fuldendt. :) Du skal også være velkommen til at sende os en mail på onlinecasting@onlinecasting.dk

Opdateret: Tirsdag d. 20 november 2018

Læs også:

Onsdag d. 14 november 2018 - For skuespillere

VIDEO: Filmskoler i Danmark

Isabella fortæller om de forskellige filmskoler der findes i Danmark. Læs artikel

Isabella fortæller om de forskellige filmskoler der findes i Danmark.

Tirsdag d. 27 juni 2017 - For skuespillere

Hvorfor spiller ægte teenagere IKKE teenagere på film?

Har du også undret dig over, hvorfor teenagere i amerikanske film oftest ser meget ældre ud, end du selv gjorde/gør? Få forklaringen på alderen her. Læs artikel

Har du også undret dig over, hvorfor teenagere i amerikanske film oftest ser meget ældre ud, end du selv gjorde/gør? Få forklaringen på alderen her.

Torsdag d. 9 juli 2020 - For alle

Ordbog: Få styr på udtrykkene i branchen

Hvad er forskellen på casting og audition? Hvorfor siger man ”knæk og bræk”? Hvad er showreel? Som ny i branchen, kan der være mange ord og begreber, man ikke har hørt før. Her er forklaringerne. Læs artikel

Hvad er forskellen på casting og audition? Hvorfor siger man ”knæk og bræk”? Hvad er showreel? Som ny i branchen, kan der være mange ord og begreber, man ikke har hørt før. Her er forklaringerne.