Sig aldrig held og lykke til en skuespiller
Ved du hvorfor man ikke må have tre lys på et bord? Eller hvilken forestilling man aldrig må nævne ved navn? Bliv klogere på teaterverdenens overtro og ritualer her.
Held og lykke
Det anses for at bringe uheld, hvis man siger held og lykke til en skuespiller. I stedet skal man sige "knæk og bræk" eller "pøj, pøj", når vil give dem opbakning på vej til en audition, en forestilling og lignende. Skuespilleren må dog ikke takke for det.
Don't say that
Et eksempel på overtro er i forbindelse med opførelsen af det populære stykke "Macbeth" af Shakespeare. Det er forbudt at sige titlen højt, da man tror, at den er forbandet. I stedet bør man omtale stykket som "Det skotske stykke". Det kan være svært at huske, at man ikke må sige det og samtidig forklare om det stykke, man er med i, når titlen ikke må nævnes, men de fleste ville nok blive rigtig glade for, hvis du kan undgå det.
Generalprøven varsler om premieren
En dårlig generalprøve er et tegn på, at premieren bliver god og omvendt.
Sig det med blomster
Blomster kan også være en måde at sige tak for en god forestilling på, men man skal huske, at de altid skal gives efter showet og aldrig før. Vi opfordrer naturligvis ikke til følgende, men ifølge overtro siges det, at de blomster man giver, skal komme fra en kirkegård. Den idé er nok opstået, fordi man ofte ikke havde råd til friske blomster og derfor var nødsaget til at finde dem andetsteds.
Må man egentlig give en mand blomster efter endt forestilling? Få svaret her: Giver man blomster før eller efter en forestilling?
Praktik
Man må aldrig fløjte på eller bag scenen, da det kan munde ud i ulykker. Denne overtro er formentlig startet, da det ofte var sømænd hjemme på orlov, som i gamle dage hjalp til med at holde styr på kulisser og scenetæpper i diverse reb. Grunden til, at man ikke måtte fløjte, når de var der, skyldtes, at man på havet, når der havde været stormvejr, har haft svært ved at høre almindelig tale. Derfor benyttede man sig ofte af fløjt i stedet. Det ville dog ikke være særlig smart, hvis sømændene instinktivt reagerede på et fløjt og derved slap rep og diverse genstande midt under en forestilling.
En sjov anekdote er, at man på Pantomimeteatret i Tivoli stadig den dag i dag har en klar aftale om, at hvis der fløjtes, skylder man en omgang til hele holdet.
Man må selvfølgelig godt fløjte, hvis det er meningen og planlagt mht. selve forestillingen, men derudover vil vi gerne undgå det, så vi kan komme udenom eventuelle uheld.
Du må aldrig løbe
En anden overtro er også, at man ikke må løbe, når man er på eller bag scenen. Det giver jo egentlig god mening, da der ofte er mange mennesker tilknyttet en opsætning, bestående af både skuespillere, teknikere mfl., der hurtigt ville kunne rende ind i hinanden på en uhensigtsmæssig måde.
Hvordan er det nu lige det er…?
Som du måske kan fornemme ud fra denne artikel, findes der mange former for overtro og ritualer i teatersammenhænge. Nogle giver bedre mening end andre, mens nogle kan være svære at huske, hvorfor eller hvordan de opstod. På Det Kongelige Teater i København, er der i et hjørne af scenetæppet, malet en mus. Den er der ikke for syns skyld, for ingen kan se den på eller bag scenen. Det kunne tænkes, at den kom på i sin tid for "teaterkattens" skyld. I gamle dage brugte man meget katte på teatrene for at holde rotter væk. Derudover mente man, at det betød ulykke, hvis katten forsvandt. Så måske musen har været med til at holde katten lidt med selskab.
To lys på et bord, men ikke tre
Man kan godt forstå, at folk kan være påpasselige med at have levende lys på de gamle teaterscener. Det kan dog måske undre, at man gerne må have to brændende lys på et bord, men under ingen omstændigheder tre.
Lys skal brænde om natten
På nogle teaterscener lader man scenelyset stå tændt, for at holde spøgelserne væk. Det er også en hjælpende hånd til teknikerne, når de møder ind en tidlig morgen, hvor det fortsat kan være mørkt på teatret, og derfor svært at se noget.
Personlige ritualer
Der er mange skuespillere, der har deres eget lille ritual, inden de går på scenen, der bringer dem held og lykke inden en forestilling - og nok også for at dæmpe nerverne.
Du må gerne være nervøs
Apropos nerverne, det siges, at det bliver en god forestilling, hvis man som skuespiller er lidt nervøs, inden man skal på scenen. Det er ret heldigt, for de fleste af os, har nok lidt kriller i maven, inden vi skal på scenen, ikk?
Har du hørt om overtro eller ritualer på teatrene? Eller har du selv et ritual, inden du går på scenen? Smid meget gerne en kommentar om dem, så vi kan grine lidt af det sammen.
Læs også:
De kendtes ritualer inden de går på scenen
Hvordan forbereder du dig, inden du skal på scenen eller foran kameraet? Gad vide, hvad andre gør? I denne artikel fortæller vi om de professionelles ritualer inden "showtime". Læs artikel
Hvordan forbereder du dig, inden du skal på scenen eller foran kameraet? Gad vide, hvad andre gør? I denne artikel fortæller vi om de professionelles ritualer inden "showtime".
9 myter om at være skuespiller
Er du stødt på fakta om skuespillere, hvor du har undret dig over om de nu kan passe? I denne artikel afliver vi 9 myter om at være skuespiller. Læs artikel
Er du stødt på fakta om skuespillere, hvor du har undret dig over om de nu kan passe? I denne artikel afliver vi 9 myter om at være skuespiller.
Sådan bliver du skuespiller i Jylland...
Ja, overskriften er sat på spidsen og ret provokerende, for selvfølgelig kan du blive skuespiller, selvom du er bosat i Jylland. I denne artikel vil vi give dig nogle råd til, hvordan du kan blive skuespiller, selvom du bor i en lille by langt væk fra København, Århus eller Odense. Læs artikel
Ja, overskriften er sat på spidsen og ret provokerende, for selvfølgelig kan du blive skuespiller, selvom du er bosat i Jylland. I denne artikel vil vi give dig nogle råd til, hvordan du kan blive skuespiller, selvom du bor i en lille by langt væk fra København, Århus eller Odense.