Husk at have rettigheder til dine billeder
I den tid vi lever i, bliver information mere og mere tilgængeligt pga. internettet og de sociale medier. Det gør, at det er blevet lettere at kopiere materiale som f.eks. tekster og billeder. Men hvordan er det lige med copyright-reglerne? Og hvornår ved du, om du må bruge billedet, og hvordan indhenter man f.eks. tilladelse fra en fotograf til billederne? Få svar på alt dette i denne artikel.
Det kan blive en dyr fornøjelse for dig, hvis du lægger et billede op uden at have fået lov til det - utilsigtet eller ej. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i reglerne, inden du lægger andres billeder op.
Paragraf 1 i den gældende danske lov om ophavsret lyder følgende: "Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, hvad enten dette fremtræder som en i skrift eller tale udtrykt skønlitterær eller faglitterær fremstilling, som musikværk eller sceneværk, som filmværk eller fotografisk værk, som værk af billedkunst, bygningskunst eller brugskunst, eller det er kommet til udtryk på anden måde."
Det betyder, at du kun må bruge andres billeder, hvis du har aftalt det med personen, som ejer ophavsretten til billederne. Man kan vel egentlig godt sige, at det som udgangspunkt altid er den person, der trykker på udløserknappen på kameraet/telefonen, der har ophavsretten til fotografiet, altså den person, der har taget billedet. Det er dog oftest sådan, at professionelle fotografer, som er blevet hyret af kunder, typisk overdrager brugsretten til billederne til kunden, når der er betalt. Hvis andet ikke er aftalt, så er det altid fotografen, som ejer ophavsretten til billederne.
Har du været ude på en fotoopgave og vil lægge billeder op på din profil på Onlinecasting.dk, bør du altid sørge for, at du har fået lov til det - også selvom det er dig selv, der optræder på billederne.
Et lille tip: Hvis du er kunde hos en fotograf, bør du gøre klart, at du ønsker både brugsret og ophavsret til billederne, både på skrift og i tale, inden prisen bliver aftalt.
Billeder fra Google
Der er sikkert rigtig mange mennesker, der ikke er klar over rettighederne, når man søger billeder frem på Google. De ligger jo frit fremme og tilgængeligt, og derfor kan man sagtens komme til at tro, at det bare er billeder til alles brug. Dog gælder loven om ophavsret stadig, selvom billederne ligger tilgængeligt på en hjemmeside eller via Googles søgemaskine. Det er også sådan, at når man bruger Googles billedsøgning, så står der ofte ved klik på hvert billede "billedet kan være beskyttet af ophavsretsloven’". Det vil sige, at Google faktisk gør opmærksom på, at billederne ikke kan benyttes frit af alle.
Hvis du googler et billede, som du gerne vil bruge, så skal du altså huske at sikre dig, at du faktisk har lov til at bruge det. Hvis du har fået tilladelse fra indehaveren af ophavsretten, så kan du frit benytte billedet.
Billeder fra Flickr og Wikipedia
Det er ikke lovligt blot at finde et billede på eksempelvis Flickr, og så frit bruge det til din egen hjemmeside eller til din egen markedsføring. Billeder på Flickr og Wikipedia er også underlagt de samme regler angående ophavsret. Det er dog muligt på Flickr at søge efter billeder i kategorien som hedder "Commons". Det er billeder, som typisk er bidrag fra offentlige institutioner og museer, som har givet lov til, at man frit kan bruge dem, hvis man blot husker at kreditere fotografen.
Billeder fra reklame- og spillefilm
Still-billeder fra spillefim og/eller reklamefilm bruges og misbruges ofte, både af privatpersoner, men også af firmaer. Det er faktisk ikke tilladt ifølge loven om ophavsret.
Vil du gerne lægge et stilbillede af dig selvop fra en film, du selv medvirker i, så kontakt din kontaktperson på settet og spørg. Så er du på den sikre side.
Dine egne billeder
Det er selvfølgelig helt lovligt at bruge dine egne originale billeder til din profil på onlinecasting.dk, hvis det er dig selv, der har taget billederne. Hvis du selv har trykket på udløserknappen, og det er dig selv på billederne - helt ligesom almindelige selfies - så er det selvfølgelig lovligt at bruge dem.
Mangler du et par tips til, hvordan man tager et godt headshot? Få gode råd her: Hvad er et godt headshot?
Opsummering
Lad os lige opsummere til sidst.
Du bryder loven når:
- du bruger billeder, du har fundet på nettet, f.eks. Google eller diverse blogs. Også selvom du selv optræder på billederne.
- når du tager andres billeder og skriver kilde og link på. Henvisning eller ej, så er det stadig ulovligt, hvis ikke du har fået tilladelse.
Er du i tvivl, om du må lægge en video eller et billede på din profil, så kontakt din kontaktperson på settet og spørg.
Du må gerne bruge billederne, når:
- du har fået direkte tilladelse fra indehaveren af ophavsretten, så er det okay at bruge dem.
- hvis billederne er registreret som 'må anvendes' på en detaljeret søgning hos eksempelvis Google.
- du har købt billederne på et billededatabasesite. Men sørg altid for at have en tilladelse.
- du selv har taget billedet.
Videoer og ophavsrettigheder
Du må gerne uploade en video fra YouTube, hvis du bruger embed-funktionen. Som udgangspunkt har rettighedshaveren nemlig givet tilladelse til, at andre må dele deres video, så længe den ikke er krænkende for ophavsmanden. Du skal bare sikre dig, at vedkommende, der har uploadet videoen, rent faktisk også har rettigheder til den. Ellers kan det være ulovligt. Helt konkret betyder det, at hvis du har medvirket i en film og gerne vil lægge et klip op på din profil, så må du gerne lægge klippet op på Onlinecasting, hvis bare du har fundet klippet hos rettighedsindehaverens YouTube-profil.
Ved f.eks. filmskoleprojekter "får" du som regel filmen til brug i dit CV. Her har du altså fået lov til at lægge den op på Onlinecasting.dk. Det vil som regel også stå i castingopslaget.
Ansvarsfraskrivelse: De anførte oplysninger er ikke juridisk rådgivning. Oplysningerne er alene beregnet til generel vejledning. Hvis du har brug for juridisk rådgivning, skal du kontakte en advokat.
Læs også:
Sådan sikrer du en god kontrakt
Hvordan ved du, at det er en fair løn du får? Hvad skal du være særlig obs på i en kontrakt, og hvad skal den indeholde? Der er rigtig mange elementer og faktorer at forholde sig til, når man skal til at underskrive en kontrakt. Her er en guide til, hvordan du bedst muligt kan sikre dig, at det er en god kontrakt, samt hvilke forhold du skal være særlig opmærksom på. Læs artikel
Hvordan ved du, at det er en fair løn du får? Hvad skal du være særlig obs på i en kontrakt, og hvad skal den indeholde? Der er rigtig mange elementer og faktorer at forholde sig til, når man skal til at underskrive en kontrakt. Her er en guide til, hvordan du bedst muligt kan sikre dig, at det er en god kontrakt, samt hvilke forhold du skal være særlig opmærksom på.
Derfor skal du have video på din profil
Har du lagt mærke til, at flere har videoer på deres castingprofiler? Burde du også have det? Hvad skal sådan en video indeholde? Læs med i denne artikel for at få svar på disse spørgsmål og meget mere. Læs artikel
Har du lagt mærke til, at flere har videoer på deres castingprofiler? Burde du også have det? Hvad skal sådan en video indeholde? Læs med i denne artikel for at få svar på disse spørgsmål og meget mere.
Hvad er et godt headshot?
Hvordan er det lige man tager et headshot og hvorfor skal det på din profil? I denne artikel kommer lidt tips til, hvordan du sikrer dig et godt headshot. Læs artikel
Hvordan er det lige man tager et headshot og hvorfor skal det på din profil? I denne artikel kommer lidt tips til, hvordan du sikrer dig et godt headshot.